img-lang +381 11 309 1000 Pretraga po simptomima

Spisak lekara

  • Nema pronađenih podataka

Načini plaćanja

Gotovinom | Čekovima građana

Karticom

Preko računa | Ugovorom osiguravajućih društava

Beskamatnim kreditomCredit Agricole

Zakažite pregled telefonom

+381 11 309 1000

Zakažite pregled E-formom

Zakaži

Magnetna rezonanca (MR)

ŠTA JE MAGNETNA REZONANCA (MR)?

Magnetna rezonanca (MRI) je imidžing tehnika koja koristi magnetno polje i impulse radiotalasne energije u cilju pravljenja slike organa, tkiva i struktura unutar tela. Magnetna rezonanca pruža drugačiji vid informacija u odnosu na rentgensko snimanje, ultrazvuk ili skener (kompjuterizovanu tomografiju-CT). Uz pomoć magnetne rezonance moguće je uočiti probleme koji nije moguće videti drugim tehnikama. Za snimanje magnetnom rezonancom deo tela koji se snima postavlja se unutar specijalne mašine u kojoj se nalazi veliki magnet. Slike dobijene ovom metodom mogu se sačuvati na kompjuteru ukoliko je potrebno. Ove slike se takođe mogu koristiti i u operacionoj sali tokom operacije. Za snimanja određenih regija tela može biti potrebno davanja kontrastnog sredstva, kako bi slika bila jasnija. Procedura je bezbolna i traje oko sat vremena.

ZAŠTO SE PRIMENJUJE / INDIKACIJE

• Snimanje magnetnom rezonancom se radi zbog velikog broja razloga. Koristi se u cilju otkrivanja zdravstvenih problema kao što je postojanje tumora, krvarenja, povrede, bolesti krvnih sudova ili infekcije. Magnetna rezonanca se takođe može raditi u cilju dobijanja dodatnih informacija o zdravstvenom problemu koji je viđen rentgenskim, ultrazvučnim ili skenerskim snimanjem. Kontrastno sredstvo se može koristiti u cilju jasnijeg prikazivanja abnormalnog tkiva.

KAKO SE IZVODI?

• Mašina za magnetnu rezonancu izgleda kao velika cev sa krajevima koji su otvoreni. Snimanje se izvodi tako što ćete leći na sto koji se pokreće ka jednom otvoru mašine. Zdravstveni radnik će Vas posmatrati tokom snimanja iz susedne sobe. Tokom samog snimanja moći ćete da pričate preko mikrofona.
• Ova mašina stvara jako magnetno polje oko Vas i usmerava radio talase ka Vašem telu. Sama procedura je bezbolna. Nećete osećati postojanje magnetnog polja ili radio talasa oko Vas.
• Tokom snimanja magnetnom rezonancom sama mašina proizvodi ponavljanje zvukove i buku. Ukoliko su Vam ovi zvukovi neprijatni potrudićemo se da Vam obezbedimo muziku kako biste se opustili. Ukoliko Vam smeta tesan prostor unutar mašine i čini Vas nervoznim, potrebno je da razgovarate sa svojim lekarom pre procedure. Ukoliko postoji potreba, u konsultaciji sa lekarom, možete uzeti lek za smirenje.
• Ponekad je potrebno korišćenje kontrastnog sredstva (gadolinijum) koji se najčešće ubrizgava preko vene ruke (intravenski). Kontrastno sredstvo omogućava jasnije viđenje određenih detalja. Kontrastno sredstvo koje se koristi tokom snimanja magnetnom rezonancom ređe izaziva alergijske reakcije, u odnosu na kontrastno sredstvo koje se koristi tokom skenerskog (CT) snimanja.
• Tokom snimanja magnetnom rezonancom biće potrebno da najveći deo vremena budete mirni kako bi slike bile jasne. Tokom samog snimanja zdravstveni radnik će Vas, ukoliko je potrebno, zamoliti da obavljate određene radnje, kao što je primicanje palca ostalim prstima ili odgovaranja na jednostavna pitanja. Ove aktivnosti pospešuju aktivaciju određenih centara u mozgu.

POTENCIJALNI RIZICI

• Prisustvo metala u telu može biti štetno ili može ugrožavati Vašu bezbednost tokom snimanja magnetnom rezonancom. Pre snimanja morate obavestiti medicinsko osoblje ukoliko imate: metalnu zglobnu protezu, veštački srčani zalistak, defibrilator (implantabilni srčani defibrilator), pejsmejker, metalne klipove, kohlearni implant, metak, šrapnel ili drugi metalni objekat.
• Pre snimanja magnetnom rezonancem potrebno je da obavestite medicinsko osoblje ukoliko ste trudni. Nije dovoljno proučen efekat snimanja magnetnom rezonancom na plod, ali Vam lekar umesto ove procedure može preporučiti neku drugu.
• Ukoliko imate probleme sa jetrom ili bubrezima potrebno je da obavestite medicinsko osoblje o tome. Oštećenje funkcije ovih organa može biti ograničavajući faktor za korišćenje kontrastnog sredstva.

PRIPREMA

• Pre snimanja magnetnom rezonancom možete jesti normalno i uzeti lekove koje uzimate u okviru redovne terapije. Može biti potrebno da uklonite nakit, šnale u kosi, naČšare za vid, sat, veštačku vilicu, slušna pomagala ili periku.

NAKON SNIMANJA

• Ukoliko tokom snimanja niste bili sedirani, možete se odmah vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Biografija odabranog lekara

  • Nema pronađenih podataka